Mijn kennismaking met de auteur Wim Huijser was het boek ‘Op Pieterpad’. (waar ik ook een Judith leest… over schreef)

Al snel kwam ik erachter dat ‘Op Pieterpad’ niet het eerste boek met hoofdpersonen Maarten en Nicolien is. Aangezien ik dit mopperende koppel direct in mijn hart heb gesloten, was er geen twijfel dat ik ‘Aan de wandel’ ook wilde lezen! Heer eerlijk, volgens mij kun je oneindig veel leuke verhaaltjes schrijven met types als Maarten en Nicolien.

Met ‘Aan de wandel’ heeft Wim Huijser wederom een makkelijk weg-lezende verzameling van wandelverhalen rondom dit echtpaar geschreven.

Aan de wandel zoals wij allemaal

De korte verhalen belichten elk een wandelonderwerp. Zo zijn er hoofdstukken met als titel ‘Klompenpaden’, ‘Wandelsokken’, ‘Lunchpakket’ en ‘Grote grazers’. Elke wandelaar zal direct beeld hebben bij deze titels. Een eigen verhaal kunnen herinneren van een wandeling met gedoe over een lunchpakket of over omlopen voor grote grazers. Wederom is de herkenbaarheid weer groot. Elke wandelaar, of je nu ver gaat of niet, zal zich in een groot deel van de verhalen herkennen. Of zichzelf terugzien in Maarten of in Nicolien. Meer dan eens zat ik grinnikend op de bank met dit boek. Ook geeft het boek een tijdsbeeld, bijvoorbeeld door Maarten te laten klooien met apps. En het onbegrip tussen verschillende generaties en over andermans gedrag.

Zo bijvoorbeeld het hoofdstuk over afval onderweg. Meer dan eens heb ik erover gedacht om rotzooi mee te nemen dat op en langs de wandelpaden ligt. Maar wat een gedoe en vaak is er geen beginnen aan…

Zwerfafval

‘Laat dat nou liggen,’ drong Maarten aan toen Nicolien voor de zoveelste keer stopte, dit keer om een zakje met etensresten uit de struiken te vissen.
‘Dit is toch vreselijk!’ foeterde ze. ‘Waarschijnlijk het lunchpakketje dat iemand voor haar man heeft gesmeerd, die zich liever te buiten ging aan een hamburger!’ Met haar rechterhand in een plastic zak gestoken pakte ze het afval op om het in de grote plastic tas van een grootgrutter te laten vallen die ze ook onderweg had opgeraapt.
‘Maar dit is zo toch geen wandelen!’ verzuchtte Maarten. Hij werd er chagrijnig van en liet dat merken…”

Voor wie niet bekend is met Wim Huijser of ‘Op Pieterpad’ is een korte uitleg over Maarten en Nicolien wel praktisch.
Wim Huijser heeft ze regelrecht uit de literaire werken van de Nederlandse schrijver J.J. Voskuil getrokken.
Sterker nog, Maarten is het alter-ego van J.J. Voskuil in zijn eigen boeken.

Even los van de vermakelijke avonturen van Maarten en Nicolien, laat Wim Huijser af en toe zien dat hij een slim schrijver is. Knap hoe hij op sommige momenten Maarten in het boek laat meimeren over het feit dat er een boek gaat komen. Zoals in het laatste hoofdstuk. Omschrijft Huijser hier zichzelf? Ziet hij zichzelf als Maarten zoals Voskuil hem heeft neergezet, maar dan in moderne tijden? Daarmee vloeien de personages Maarten (die van Voskuil) en de moderne Maarten (die van Huijser) en Wim Huijser zelf door elkaar heen.

Het antwoord staat overigens letterlijk in het laatste hoofdstuk geschreven in een gesprek tussen Maarten en Nicolien:

“… ‘Ik begin een beetje bang te worden om nog wat te zeggen.’ Maarten lachte. ‘En tóch is het fictie. Het zijn twee wandelaars die moeite hebben met hun tijd. Je moet natuurlijk niet de fout maken te denken dat wíj het zijn.’ ‘Het lijkt er anders verdomd veel op.’ sprak ze bezorgd. ‘Alleen omdat ze dezelfde namen dragen?’ Hij had zichtbaar plezier in de discussie. Nicolien stond op. ‘Dus je wilt zeggen dat je die twee personages alleen maar mee hebt laten wandelen naar onze tijd. En dat ze nog helemaal overeind staan. Zoals Voskuil ze ooit heeft neergezet.’ ‘Dat ook weer niet helemaal.’ schokschouderde Maarten. ‘Ze hebben zich wel iets aangepast aan de omgeving, en natuurlijk klinkt er iets van jou en mij in door. Maar tegelijk is hun karakter niet wezenlijk veranderd.’ ‘Dus ze zijn het én ze zijn het niet,’ concludeerde ze. ‘Klopt.’ ‘Je wilt de lezer gewoon op een dwaalspoor brengen.’ ‘Af en toe.’…”

Alles over Wim Huijser vind je op https://wimhuijser.nl.

De podcast waarin ik met Wim in gesprek ga over zijn boek ‘Hier loop ik dan’, luister je hier:

Win-actie ‘Aan de wandel’ van Wim Huijser

Mijn exemplaar van ‘Aan de wandel’ geef ik graag door aan een volgende lezer.

Doe mee met de win-actie door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Je schrijft je nergens voor in, je krijgt maximaal 2 mailtjes van mij die te maken hebben met deze win-actie.

Je kunt meedoen tot maandag 10 maart 2025.

Met dank aan Uitgeverij Noordboek.

DEZE WINACTIE IS GESLOTEN!