Rotterdam: stad van het water
Er is geen ontkomen aan. Een weekendje Rotterdam draait om twee dingen: architectuur en water! De architectuur bewaren we voor later. Het water is voor nu. Tijdens een wandeling kom je gegarandeerd voorbij het Maritiem Museum. Een mini-vuurtoren op de kade, mini-kranen en een spoorlijn met gevulde wagon markeren de plek van het museum. Loop even over de steigers langs de boten met bij elk uitleg over het type en de historie. Ondertussen dobbert er een bubbelbad-boot voorbij en scheurt een watertaxi richting de Nieuwe Maas. Eten, drinken en slapen op een boot, het kan allemaal in Rotterdam.
Hotsen en klotsen
Bij de Rotterdam Welcome Card, die we net bij de VVV hebben opgehaald, zit een gratis OV-kaart. ‘Hiermee kun je ook gebruik maken van de waterbus, maar neem van mij aan: een ritje met de watertaxi is veel leuker!’ vertelde de dame van de VVV ons. De hele groep staat inmiddels bij een van de felgeel gekleurde watertaxi-haltes. Aangezien er geen bootje klaar staat, bellen we het telefoonnummer op de halte. Nog 10 minuutjes wachten tot de taxi er is. Voorzichtig lopen we het wiebelige ponton op waar de taxi dadelijk zal aanmeren. Met ieder vrachtschip dat voorbij komt, zwiept het ponton flink op en neer.
Ineens zien we met grote snelheid een klein zwart-geel bootje aankomen. Terwijl we instappen, kijkt de bestuurder even achterom naar zijn zeven vrouwelijke passagiers en glimlacht. Hij geeft een flinke streep gas en vaart de Nieuwe Maas op. Sneller en sneller! Wanneer er een vrachtschip voorbij vaart, vliegen we omhoog over de golven om met harde klap weer terug op het water te komen. Onze chauffeur geniet zichtbaar van de gillende en uitgelaten lachende groep. Als toetje maakt hij nog een paar scherpe bochten. Zeven minuten later staan we alweer op de kade. Een pretparkritje in een achtbaan is er niets bij!
Historisch water in Rotterdam
Dat Delfshaven vroeger bij de stad Delft hoorde, doet de naam al vermoeden. Terwijl deze buurt geografisch gezien veel dichter bij Rotterdam ligt. In de 14de eeuw werd er aan de oever van de Nieuwe Maas gestart met de bouw van een haventje en een scheepswerf: het begin van Delfshaven. Al lopende door de straten rondom de Aelbrechtskolk ga je helemaal terug in de tijd. De schattige trapgeveltjes, de ophaalbruggen en prachtige zeilboten en oude aken. De molen doet herinneren aan de jeneverindustrie en markeert de overgang naar de Nieuwe Maas. Opvallend detail: Delfshaven bleef ongedeerd tijdens de bombardementen door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog, maar werd alsnog geraakt vanwege een rekenfout van de geallieerden.
Grote haven
Vanaf 1962 mag Rotterdam de titel ‘grootste haven van Europa’ dragen. Tot 2002 was het zelfs de grootste haven van de wereld, maar door de enorme groei van de Aziatische landen, staat Rotterdam tegenwoordig zelfs niet meer in de top 10. Terwijl de rondvaartboot langs de overslagplaatsen vaart en we het ene na het andere enorme vrachtschip voorbij zien komen, vertelt de stem verder. ‘De totale oppervlakte van de haven is ruim 12.500 hectare groot en strekt zich uit over 40 kilometer.’ Inmiddels komen we langs een gigantisch rood en geel gevaarte. Het is nauwelijks een schip te noemen. Dit blijkt de Aegir te zijn, een vaartuig om onderzeese pijpleidingen aan te leggen.
Even verderop ligt een zeiljacht met een waarde van 220 miljoen euro… In de haven van Rotterdam is alles groot, groter, grootst! En wie aan haven en groot denkt, denkt aan cruise-schepen. De SS Rotterdam, ‘The Grand Dame’ onder de cruise-schepen, heeft sinds 2008 een vaste plek bij Katendrecht. Het vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn voer vooral tussen New York en Rotterdam en stond bekend om hun wereldreis in tachtig dagen. Wie even wil proeven hoe dat moet zijn geweest, kan het schip bezoeken. Vooral de oude foto’s geven een indruk van de rijke Amerikanen die genoten van alle (vergane) glorie en luxe.
Meer over de SS Rotterdam en andere leuke bezienswaardigheden in deze stad vind je in de reisblog van Lizette ‘10 tips voor een weekend Rotterdam.’
Algemeen
Een ritje binnen het centrum met de watertaxi kost 4,50 euro.
Wie een rondvaart door de haven van Rotterdam wil doen, kan een tocht bij Spido boeken.
De SS Rotterdam is gedeeltelijk gratis te bezoeken. Er zijn tegen betaling ook rondleidingen te doen waarbij er meer van het schip te bezichtigen is.
Meer artikelen over Rotterdam:
Ga jij naar Rotterdam met kinderen?
In deze reisblog van Reiskoe geeft Joep 25 tips voor leuke activiteiten voor kinderen in Rotterdam.
[…] blijkt een intrigerende stad. Niet alleen op het water, maar ook op het land. Onderstaand verhaal benoemt nog niet de helft van alle interessante gebouwen […]
[…] Rotterdam: stad van het water. […]