Typisch of toeristisch Texel?

Precies een jaar geleden werd bekend dat Texel op plaats 9 van de top 10 van Europese bestemmingen staat volgens Lonely Planet. Het eiland trok vorige jaar ruim 1 miljoen toeristen en met een inwoneraantal van 13.500, lijkt het erop dat het eiland overspoeld wordt door toeristen. Anderzijds pretenderen de Tesselaars dat ze authentiek blijven en juist niet ‘het Volendam van de Wadden’ worden.

Het is eind april en dus nog geen hoogseizoen. Dat is te merken want er staan geen lange rijen voor het veer. Het waterige lentezonnetje doet haar best om het vakantiegevoel te verhogen, maar de wind is het daar niet helemaal mee eens. Tijdens de 20 minuten durende vaart is het vooral druk op de balkonnen aan de buitenzijde van de boot, waar kinderen met brood de gigantische meeuwen voeren. In een zucht en een scheet staan we op Texel. En wat zien we? Gekleurde bloemenvelden en heel veel lammetjes!

Ondanks dat Texel bij Noord-Holland hoort, voelen de inwoners dat zelf niet zo. Zij zien Texel meer als een zelfstandig eiland. Daarbij horen ook eigen producten en een eigen dialect. Zo proeven wij de milde smaak van het Texels speciaalbier, de Skuumkoppe, dat tussen een blond en een half donker biertje hangt. Naast bier maken de Tesselaars ook andere alcoholhoudende dranken, zoals het Juttertje en een eigen gin. Tesselaar is overigens de naam van de inwoners van Texel, maar is ook de naam van het schapensoort, dat alleen op het eiland rondloopt. Daar kan daar weer kaas van gemaakt worden en uiteraard staat het lamsvlees op de kaart van de vele restaurants.

Glamping

Er zijn genoeg hotels, campings en bed & breakfasts op het eiland. Wie iets anders zoekt, kan terecht op Camp Silver. Glamping is de omschrijving die het dichtst in de buurt komt. Camp Silver bestaat namelijk uit acht Amerikaanse airstreamers en een loungetent. Airstreamer? Ja, zo’n zilveren All you need is love-caravan! Midden op het eiland, tussen de dorpjes Oosterend en Den Burg, gelegen in alle rust tussen de weilanden. Eigenaresse Nicoline en haar man zijn geen originele Tesselaars. Zij zochten een plek voor het verzorgen van trekpaarden en daarvoor was zeelucht een vereiste. Daarom besloten zij 10 jaar geleden eilanders te worden.
       
De campers zijn modern en ruimer dan je zou verwachten. Een matras om heerlijk op te ronken en verzorgingsproducten van het bekende merk Aesop zorgen voor de glamour in glamping. Het ontbijt bestaat uit Texelse appelsap, Texelse kaas (geraspt, niet gesneden), Texelse yoghurt, eigengemaakte jam en vers brood. Het is duidelijk dat ze hier zoveel mogelijk gebruik maken van boerenstreekproducten. Door de dag heen is de ontbijtruimte toegankelijk en kun je er terecht voor drankjes en kleine maaltijden. En wie actief wil doen, pakt een fiets uit de fietsenstalling en gaat op pad.

 
Wie tien minuten op het eiland is, merkt al wat de favoriete bezigheid van toeristen is: fietsen. Iets dat ook erg goed gaat met alle fietspaden op dit kleine stukje grond in zee. Aan de oostzijde vind je de dijken en Wadden. Aan de westzijde het strand en de Noordzee. Deze toeristische fietsers volgen vooral de gebaande paden, blijkt. Op sommige plekken ben je alleen op de wereld, terwijl de zee zich terugtrekt en het wad zich bloot geeft. Terwijl je op andere plekken in de rij moet wachten om even een foto te kunnen maken van bijvoorbeeld de vuurtoren.

Rust op de dijk

‘Volgens het kaartje moeten we hier met de auto de dijk op kunnen’, mompelt reisgenoot Ton. Het is allemaal wat onduidelijk aangegeven. Hij heeft gelijk, we rijden de dijk op en opeens zien we de Wadden in vol ornaat. Het is eb en de zee heeft zich kilometers ver terug getrokken. Een eenzame meeuw scheert over de lammetjes die op de dijk tegen hun moeder aan liggen te slapen. Midden op het wad ligt een bootje op zijn zij. Ik voel de neiging om het wad op te gaan, maar weet dat ik dan na twee passen mijn lage gympies kwijt ben in de blubber…
        

Een snol of een nol?

Onderweg naar het wad hebben we hard gelachen om de bordjes met daarop Fonteinsnol. Wat blijkt, een nol is een hoge duin en een fontein een waterbron. Dit is dus een plek waar een hoge duin met een waterbron ligt. Deze waterbron blijkt inmiddels opgedroogd, maar op de hoge duin hebben ze een uitzichttoren neer gezet, zodat je over het bos, naar de kust en over het eiland kunt kijken. Nadat we onze auto in de berm hebben geparkeerd, lopen we naar rechts. Hier moet het ergens vlakbij de weg liggen, volgens de kaart. Maar we zien alleen maar dichtbegroeid bos en besluiten op de goede gok te gaan wandelen. Na een wandeling van ruim een half uur, blijkt dat we rondjes om de toren draaien! Op een verdwaalde mountainbiker na, hoor je alleen het kwetteren van de vogeltjes en het ruisen van de wind.

Wie bovenstaande wil ervaren, zal wel even moeten zoeken. Zo is het, zelfs in het voorseizoen, even zoeken naar een parkeerplaats op Kaap Noord, bij de vuurtoren. De regen komt ineens met bakken naar beneden en dat resulteert in totale chaos in de nabijgelegen strandtent. Gelukkig is de meeste regen die op Texel valt, van korte duur en staat de hele bups toeristen even later bij de vuurtoren te genieten van het uitzicht op Vlieland. Hier vertrekt in de zomer de veerboot naar dit Friese buureiland.

Een stukje zuidelijker vind je Texels grootste natuurgebied: De Slufter. We parkeren onze auto onderaan de trap over de dijk en stappen uit. Na een korte klim over de trap stopt iedereen bovenaan en is even stil. Niet voor niets is hier een groot stuk betegeld en staan er verrekijkers. Voor ons strekt de kwelder zich uit. Dit is struingebied, wat betekent dat je er kunt wandelen, maar er geen paadjes zijn. Afhankelijk van het weer is het erg modderig of juist zanderig en staan er poelen met water. Verschillende belaarsde gezinnen komen ons tegemoet met honden waarvan de originele kleur niet meer zichtbaar is.

Diana van Stripe Away schreef een complete blog over dit gebied: Wandelen door de Slufter: uniek stukje natuur op Texel.

     
 

 Stads eilandleven

Het toeristische ‘stadsleven’ speelt zich vooral af in Den Burg en De Koog. Eerstgenoemde is een schattig dorpje met kleine huisjes waar in totaal ongeveer de helft van het aantal inwoners van Texel woont. Dit geboortedorp van de Olympische windsurfer Dorian van Rijsselberghe bestaat al lang, erg lang, namelijk vanaf de zevende eeuw. In de Tweede Wereldoorlog heeft Den Burg het zwaar gehad en is een groot gedeelte verwoest. Gelukkig zijn de Tesselaars een hardwerkend volkje en hebben ze het dorp snel weer in oude stijl hersteld. Nu vind je in deze kleine huisjes veel winkels en restaurantjes.

De Koog del Mar

De andere stad op het eiland is De Koog. De meeste mensen zullen De Koog vooral kennen van de zeehondenopvang Ecomare. Het voeren van de zeehonden is natuurlijk het hoogtepunt van je bezoek. Met 100 andere toeristen rond een bak met water met daarin een tiental zeehonden staan, waar de plaatselijke Freek Vonk een toelichting geeft op wat hij gaat doen. Het belangrijke werk van Ecomare vindt overigens vooral achter de schermen plaats. En voor wie de schreeuwende kinderen even niet meer kan verdragen, kan zich terugtrekken in duinen voor een wandeling door de natuur.
   
Wanneer we De Koog in lopen, twijfelen we even… Zijn we in Llorett de Mar in Spanje of is dit toch Nederland? De Koog bestaat uit een klein centrum met winkels en enorm veel restaurantjes en barren. Het ene gebouw is nog meer vervallen dan het andere, maar dat wordt gecamoufleerd met schreeuwende reclameborden. Het plaatselijke menu bestaat voornamelijk uit friet, hamburgers, kebab, shoarma en pizza. We zijn te vroeg voor het happy hour in een van de vele barretjes. Het happy hour van gisteren was in ieder geval een groot succes getuige de vele kapotte bierflesjes en andere rotzooi in de steeg naast de bar…

Kortom, met wat zoekwerk en creativiteit zijn er op Texel genoeg leuke en rustige plekken te vinden. Het toerisme op het eiland centreert zich vooral op een aantal plekken. Of dit de komende jaren zo blijft, is natuurlijk de vraag. Zelfs in het voorseizoen is het op sommige plaatsen al erg druk en met een toename van het aantal bezoekers, zal die drukte zich verspreiden over het eiland.

TIPS

In de blog ‘Lekker uitwaaien: 10 x tips voor een weekendje Texel’ geeft Kim van Kim around the world je de beste tips voor activiteiten tijdens een weekend op dit fijne Waddeneiland.

Overnachten:
Camp Silver https://campsilver.nl
Camp Silver staat inmiddels niet meer op Texel, maar in Reutum in Twente.

Eten en drinken:
Strandpaviljoen Paal 17 https://www.paal17.com
De Smulpot Den Burgh https://www.smulpot.nl
Strandpaviljoen Kaap Noord (Paal 33) http://www.strandpaviljoenkaapnoord.nl/

Activiteiten:
Juttersmuseum Texel http://www.juttersflora.nl

Uitkijktoren Fonteinsnol
Zeehondenopvang Ecomare http://www.ecomare.nl
Natuurgebied De Slufter
Vuurtoren Kaap Noord