Touren door Twente

Van 6 t/m 8 april 2018 vond het jaarlijkse weekend plaats van de Opel Kadett C Club Nederland. Dit keer was Twente de plaats van bestemming. Het land van de Johma-salades, de Tukkers, Herman Finkers en het klootschieten. Volgens Wikipedia wordt Twente gezien als een ‘gezellige streek’, dus de perfecte plek voor een weekendje weg met een stuk of tien Kadettjes.

_MG_9347 Alle Kadettjes verzamelen!
_MG_9353 De routes worden uitgedeeld.

Gedurende de hele vrijdag druppelen er verschillende Kadettjes binnen op het terrein van Hotel De Zwaan in het plaatsje De Lutte. Een hotel dat absoluut niet de moeite waard is om te bezoeken, maar laten we daar niet ook woorden aan vuil maken. Marion en Jolanda zijn dit keer met de nieuwe bolide van Marion, een bruine City die zorgvuldig wegklaar is gemaakt voor dit weekend. Het zonnetje laat zich zien en dat betekent dat de hele club op het terras te vinden is. Dat had Wikipedia toch goed in de gaten, met die gezelligheid in Twente!

Gezelligheid in Twente.
Wat een kleuren op een rij!

Bakstenen historie

De volgende ochtend deelt Jolanda de routes uit. Het eerste deel van de route is niet heel ver rijden en komt uit in Losser. We parkeren bij een oude steenfabriek. Daar stappen we direct over van de Kadettjes in een treintje. Aan het stuur zit Wim, 80 jaar en onze gids voor vandaag. Het treintje rijdt echter eerst het terrein af richting een stukje natuur. Trots vertelt Wim: ‘Dit is de plek waar de klei werd opgegraven waarmee de bakstenen worden gebakken. Het zijn speciale, handgemaakte bakstenen, dus het was een duur product’. Na een rondje om het laag gelegen meertje, ontstaan door de verwijderde klei, rijdt het treintje terug naar de fabrieksgebouwen.

Aangekomen bij de steenfabriek.
Ze staan te stralen in het zonnetje.
Een hele parkeerplaats vol Kadettjes.

Terug bij de steenfabriek zelf, geeft Wim uitgebreid uitleg over het proces van het samenstellen van de bakstenen uit klei, kalk en water. We lopen langs de machines en een gerestaureerde waterput. ‘Er werkten maar 12 personen in deze fabriek. In de zomer werden de bakstenen samengesteld, want in de winter zouden deze barsten van de vrieskou. In de winter werden de bakstenen gebakken door diezelfde personen.’ legt Wim uit. Inmiddels lopen we het ovencomplex binnen. Verbazingwekkend gemaakt van bakstenen. Maar waar zijn de bakstenen waarvan de oven is gebouwd dan gebakken?

In de trein over het terrein van de steenfabriek.
Machine in de steenfabriek.
In de gewelven van de oven waar de stenen gebakken worden.
De trein wordt voortgetrokken door een originele oude motor.
Achtergelaten door een van de medewerkers.

Sagenland

Terwijl een gedeelte van de groep lekker geniet van het zonnetje, gaat de rest ook nog naar de kerstmannenexpositie die midden op het terrein ligt. Met een verzameling van meer dan 3000 verschillende kerstmannen!
Het tweede deel van de route loopt door Sagenland en een stukje door Duitsland. Daar zien we alvast het kasteel in Bad Bentheim waar we een dag later een bezoek aan brengen. Onderweg gaan we op zoek naar de antwoorden op een aantal vragen. Uiteraard zit er ook een stukje hobbelen door het centrum van een klein stadje tussen, dit keer door Ootmarsum. De lunch staat gepland bij Landgoed Kaamps in Deurningen. Een grote boerderij, kaasmakerij en landgoedwinkel waar ze veel zelfgemaakte producten verkopen. De lunch smaakt heerlijk en als toetje eten we een softijsje gemaakt van de melk van de koeien op deze boerderij.

Kleine geitjes bij Landgoed Kaamps.

Bij het diner, in de avond, maakt Jolanda de winnaars bekend van de tourtocht: Christien en Werner hebben het beste gepuzzeld. Alle deelnemers krijgen ook een leuk aandenken aan het weekend, namelijk een mini-klootje. Typisch Twents!

Op de zondag rijdt de colonne Kadettjes weer richting de Duitse grens. Vandaag staat een bezoek aan Burg Bentheim op het programma. Een middeleeuws kasteel op een strategische locatie met een prachtig uitzicht over de omgeving. In de Middeleeuwen was dit zelfs het eigendom van de graven van Holland. Tegenwoordig woont de vorstelijke familie van erfprins Carl Ferdinand zu Bentheim und Steinfurt in dit gigantische complex. Als we op de binnenplaats staan, heeft het wel wat weg van Zweinstein uit de Harry Potter films. Gevels met trappetjes en veel details en gebogen ramen.

Burg Bentheim
Burg Bentheim is ook van binnen te bezichtigen.

Via een smalle, erg steile trap klimmen we bovenin de toren. Gek om te bedenken dat deze toren vroeger alleen te bereiken was vanuit de binnenplaats via een houten ladder. Op dertig meter hoogte kijken we over de omgeving uit. Wie goed kijkt, kan zelfs Enschede zien liggen. Ondanks de hoogte is het niet eng om hier bovenop te staan. De muren van deze toren zijn 5,5 meter dik en voelen dus erg veilig aan. Vanaf de toren zien we Werner, Christien en Tijs op een terras zitten en dat ziet er wel erg aanlokkelijk uit! Na een lunch met uitzicht op het kasteel, vertrekt iedereen voldaan weer richting huis.

Uitzicht vanaf de toren van Burg Bentheim.

Andere reisverhalen die gepubliceerd zijn in het Kadettblad, staan onder de categorie ‘met de auto‘.
Meer informatie over de Opel Kadett C Club Nederland vind je op hun website.