Van plas naar dras: Pieterpad etappe 8

Coevorden – Hardenberg

We starten met de 8ste etappe vanuit Coevorden, die direct vanaf het station de stad weer uit loopt. Na wat stadse bebouwing komen we al snel uit op een paar heuvelruggen, die tussen de industrie liggen. Dit pad komt uit bij de Drentse Poort, een stellage van zwerfkeien. Wie naar links kijkt, ziet industrie, wie naar rechts kijkt, ziet natuur. We lezen dat dit een ‘plas-dras’gebiedje is en dat dit aangelegde natuur betreft in tegenwicht tot de industrie. De naam ‘plas-dras’ is hier zeker van toepassing op het pad dat volgt en langs het water loopt.

De start van de etappe.

De start van de etappe.

Direct de natuur in.

Direct de natuur in.

Drentse Poort.

Drentse Poort.

Vervolgens komen lange, rechte, open stukken die heel erg aan Groningen doen denken. Het uitzicht is hier lang niet zo weids, maar de vlaktes en kaalheid geven wel dat gevoel. Dit is een gebied waar vroeger veel turfwinning werd gedaan. Om de overstromingen te voorkomen, die door deze turfwinning onstonden, werd een groot afwateringskanaal gegraven. Even verderop ligt nog meer water, want daar loopt de rivier de Vecht, het Coevorden-Vechtkanaal en Kanaal Almelo-De Haandrik. Dat betekent dat we een aantal bruggen en sluizen over gaan.

Over bruggen...

Over bruggen…

... en over sluizen.

… en over sluizen.

 

Hofstad Gramsbergen

Het volgende stukje beschaving op deze route is het dorpje Gramsbergen. Direct bij binnenkomst in het dorp ligt Bierbrouwerij Mommerieten. Een typisch ouderwetse woning met lage plafonds en bijpassende inrichting. Kat Bats heet ons welkom en probeert om een stukje van het roggebrood met spek te bedelen als onze snert op tafel wordt gezet. Het is nog wat vroeg voor een biertje, dus die slaan we even over. De dorpsgenoten aan de andere tafels denken daar overigens heel anders over!

Lunchen doen we bij Mommerieten.

Lunchen doen we bij Mommerieten.

Huiskat Bats wil graag ook een hapje van de lunch.

Huiskat Bats wil graag ook een hapje van de lunch.

Gramsbergen is trouwens een kleine hofstad en geen dorp. Het schattige Meiboomplein en de Kruisstraat met prachtige huizen geven toch echt een dorpsgevoel. Op het kerkplein staat een monument met Pieterpadwandelaars. Vlakbij deze hofstad ligt een ieniemienie dorpje genaamd Ane. Volgens Wikipedia telt dit uit een paar straten bestaande dorp toch ruim 500 inwoners! Hun grootste trots is de dorpsschool, inmiddels gezeten in een modern gebouw. De route loopt ook langs het allereerste exemplaar uit 1899.

De dorpsschool uit eind 19de eeuw.

De dorpsschool uit eind 19de eeuw.

Langzaamaan staan er steeds meer bomen om ons heen en lopen we een bosgebied in. Volgens de omleiding zouden we over de vlonders heen moeten, maar dit staat niet aangegeven. Wat volgt is een prachtig stukje natuur, genaamd Engelandsche Bos, met aan de ene kant akkerlanden en aan de andere kant een dode arm van de Vecht. Als we weer op de verharde weg komen, stuiten we direct op grote wegwerkzaamheden. We volgen de omleiding door een nieuwbouwwijk van Hardenberg om zo uiteindelijk bij het station uit te komen.

 

Over de vlonders bij de dode arm van de Vecht.

Over de vlonders bij de dode arm van de Vecht.

Engelandsche Bos.

Engelandsche Bos.


Algemene informatie:

Pieterpad etappe 8 van Coevorden naar Hardenberg.
Deze etappe is 19 km lang op papier. Uiteindelijk komen we op 21,5 km uit, vanwege een omleiding door werkzaamheden vlak voor Hardenberg. Inclusief korte stops en fotomomenten hebben we hier ongeveer 5 uur over gelopen.
Meer informatie over het Pieterpad vind je op www.pieterpad.nl.

Hoe kom je er?
Etappe 8: tussen Hardenberg en Coevorden is een erg prettige treinverbinding. Ieder half uur gaat er een stoptrein en een sneltrein van Blauwnet (dus vier treinen per uur) tussen deze steden. In een kleine tien minuten ben je weer terug op de plaats van vertrek.

Eten en drinken?
Zie hieronder.

Slapen?
In Coevorden hebben we overnacht in Hotel Talens. Dit hotel vlakbij het station van Coevorden en heeft eigen, gratis parkeerplaatsen. Zij bieden een Pieterpadarrangement aan met daarin een overnachting met ontbijt, 3-gangen diner bij aankomst en een lunchpakketje. Dit 3-gangen menu is geen keuzemenu, maar een menu van de dag bestaande uit soep, een hoofdgerecht en een nagerecht. Dit arrangement is zeker waar voor je geld!