Fietsen langs de dodendraad

“546 kilometer, witte krokussen en 23 reconstructies & monumenten” vat Grensroute.eu deze langeafstand fietsroute samen. Een gedeelte van die route loopt door het Limburgse land, specifiek door de Gemeente Maasgouw en Leudal.

De dodendraad is een herinnering aan de Eerste Wereldoorlog. De hele grens tussen Nederland en België werd in die periode afgesloten door een draad onder hoogspanning. Zowel Belgen als Nederlanders vonden hier hun dood. Daar komt de naam ‘dodendraad’ vandaan. Ter herinnering aan deze gebeurtenissen van meer dan 100 jaar geleden zijn langs de grens verschillende monumenten en bezienswaardigheden geplaatst. De fietsroute loopt door het grensgebied van Zuid-Limburg tot aan de Noordzee.

Het zonnetje schijnt…

Het zonnetje schijnt, de winterjas is onder de snelbinder gebonden en de vogeltjes fluiten. Ondanks de gruwelijke historie, is de fietsroute wel degelijk een prachtige tour. De route komt via Maaseik onze regio binnen, om vervolgens via Ohé en Laak naar het centrum van Stevensweert te kronkelen. Dan gaat de route langs het water in Maasbracht, om daar de Maas over te steken, via Wessem en het Meggelveld richting Thorn te lopen. En uiteindelijk richting Neeritter onze regio weer te verlaten.

Verhalen over de draad

Er is een fietsgids verkrijgbaar met de route en toeristische informatie. En met verhalen. Over mislukte en gelukte ontsnappingspogingen. Over het leven van de grenswachters en de mensen die aan deze dodendraad woonden. Zoals over Boer Leeters, die vlakbij Neeritter op Belgisch grondgebied woonde. De dodendraad liep echter zodanig dat zijn boerderij zich aan de Nederlandse kant bevond. Hij stond vaak aan de draad om te kunnen praten met familieleden aan de Belgische zijde. Toen hij op een dag een Duitse soldaat een boterham wilde aanreiken, raakte hij per ongeluk de draad en werd geëlektrocuteerd.

Dit verhaal laat zien dat de verstandhouding tussen de Duitse grenswachters en de bevolking lang niet altijd slecht of vijandelijk was. Net buiten Neeritter is tegenwoordig nog een indruk te krijgen van de dodendraad. Daar staat een reconstructie van een wachthuisjes met tientallen meters draad.

Zelf langs de grens?

Wie nu, in de lente, de route fietst, volgt op verschillende plekken de witte krokussen. Een vredige herinnering aan een indrukwekkende tijd.
De complete route met te volgen knooppunten, meer verhalen en toelichting is te vinden op www.grensroute.eu.

Dit artikel werd op 01-04-2020 gepubliceerd in de VIA Limburg editie Roermond.

Wandelen

Ben jij meer een wandelaar dan een fietser? Marko van Bestemming Buitenlucht verzamelde de mooiste grenswandelingen van Nederland.
In zijn blog vind je de leukste routes op de grenzen van ons land.

Op de pagina Limburg vind je meer blogs over deze prachtige provincie!

Handige reisgidsen over Limburg: