Eifelsteig etappe 5: de inleiding tot het klapstuk dat Kloster Steinfeld heet

Dit reisverhaal gaat over meer dan alleen de etappe 5 van de Eifelsteig. We plakken er nog een stukje van etappe 4 aan vast. Deze etappe is genieten, door de afwisseling van dorpen en natuur. En door de weidse uitzichten. Maar als we eerlijk zijn, dan is het slechts een inleiding. Het grote klapstuk van deze etappe is toch echt Kloster Steinfeld. En onze tip: boek er een overnachting en dompel je even onder in het kloosterleven. Je komt er als herboren uit!

Van trainingskamp naar uitzicht

Precies om middag starten we onze wandeling bij Vogelsang. Een ietwat opvallende naam voor het trainingskamp van de elite-machten van de Nazi’s uit de Tweede Wereldoorlog. Omdat we nog een flinke wandeling voor ons hebben, brengen we geen bezoek aan dit indrukwekkende complex. (en geloof me: dat is zeker wel de moeite waard!) Wel komen we voorbij een aantal van de donkere, bakstenen gebouwen, maar we verlaten snel het terrein. Overigens wordt onze aandacht al snel afgeleid door het weidse uitzicht. Eerst in één richting en al snel hebben we 360 graden zicht over groene bossen en kleine dorpjes met witte vakwerkhuizen. Eifel-blick Modenhübel stelt niet teleur!

Uitzicht over de Eifel
Trainingskamp Vogelsang
Trappen in de Eifel

Plaspauze

Na bospaden en houten trappen, komen we al snel weer in de buurt van de bewoonde wereld. We schampen het dorp Morsbach. En via het erf van een boerderij met paarden wandelen we richting Malsbenden, dat bij het officiële eindpunt van etappe 4 hoort: Gemünd. Tip voor mensen met een zwakke blaas: bij de camping kun je naar het toilet! In Gemünd is het een drukte van jewelste. Op een plein wordt een kindershow gegeven en het krioelt er van de toeristen. Een prima punt om even een late Duitse lunch te nemen: curryworst met frieten.

Door het bos in de Eifel
Curryworst met friet

Serpentinenweg

Via de winkelstraat van Gemünd gaat de route al snel weer terug de natuur in. Wanneer we over een smal, onverhard pad bergop gaan, horen we langzaam het schreeuwen van de voetballers verstommen. En alweer worden we getrakteerd op een uitzicht. Kuckucksley is de naam en je moet wel even alle rotzooi die er ligt, negeren… Dwars door het bos slingeren we via een smal pad weer bergaf. ‘Serpentinenweg’ noemen de Duitsers dit. Of grof vertaald: een kronkelig pad. En wederom doorkruisen we een schattig dorpje met witte vakwerkhuizen. De tijd lijkt te hebben stilgestaan in Olef.

Vakwerkhuizen in Olef
De Eifelsteig in Gemünd
Bergop richting uitzichtpunt

Berta: het fotomodel

Wederom door het groen gaat de route verder. Kindshardt staat duidelijk in het boekje aangegeven als belangrijk punt, maar wij missen dit compleet. Geen idee wat we hadden moeten verwachten. Wij zijn alleen maar torenhoge bomen. Eerst is het bospad breed, maar al snel raken onze benen de struiken en brandnetels langs het paadje. Ondanks dat het zonnig weer is, ruikt en voelt het hier als in een regenwoud. De grond lijkt wel vochtig. We realiseren al snel dat we toch echt in Duitsland zijn, als we even later op een breder pad langs een weide met bruine koeien wandelen. Zodra ik mijn camera omhoog til om wat foto’s te maken, sprinten de dames naar ons toe en verdringen zich voor de lens. Berta: het fotomodel!

Fotomodellen in de Eifel

Genieten met een hoofdletter G

En dan… dan wordt het pas echt Genieten. Ja, met een hoofdletter G. Het begint langzaam avond te worden en de zon kleurt alles roomgeel. Over brede paden dwars door weides gaan we door een open landschap. Zelfs ons eindpunt, Kloster Steinfeld, laat al even zijn torens zien, in de verte. De koeien die er zijn, blijven loom liggen, terwijl ze hun diner herkauwen. Wanneer we langs een groot akkerveld komen, horen we in de verte de brom van een tractor. De knecht gooit de hooibalen met een hooivork op de aanhanger. Er vliegt een vogel over en er klatert een beekje. De beste inleiding voor het einde van onze wandeling: het klooster. Want waar vanochtend hier drommen toeristen verzamelden, is er nu weer de rust teruggekeerd. Zoals dat hoort bij een klooster. Wie ons kwijt is? Wij dompelen ons nog even onder in de eenvoud en rust van dit kloosterleven!

Fijne wandelpaden
Door grasvlaktes...
Genieten van de Eifelsteig
Uitzichten tijdens de Eifelsteig
Oogsten van het hooi

Algemene informatie Eifelsteig etappe 5:

Eifelsteig etappe 5 loopt van Gemünd naar Kloster Steinfeld. Omdat ik etappe 4 nog niet helemaal voltooid had, wandelden we deze dag vanaf Vogelsang.

Deze etappe is 17,5 km lang en volgens het boekje wandel je er ongeveer 5 uur over. Met het extra stuk hadden wij 27,8 km op de teller. In totaal lopen we hier, met stops en fotomomenten, ruim 7,5 uur over.

Meer informatie over de Eifelsteig vind je op https://www.eifelsteig.de/nl.

Andere verhalen over etappes van de Eifelsteig vind je op de speciale Eifelsteigpagina.

Hoe kom je er?

Wij parkeerden de auto bij onze overnachtingsplek Kloster Steinfeld. Over overnachten in dit klooster schreef ik een mini: Stiltegebied Kloster Steinfeld.

Vanuit Kloster Steinfeld namen wij de wandelbus naar Kall. Deze speciale wandelbus rijdt alleen in de zomerweekenden en op feestdagen. In Kall stappen we over op de regiobus naar Vogelsang.

Kloster Steinfeld

Eten en drinken?
Wij hebben in Gemünd uitgebreid geluncht. Wie echt alleen etappe 5 wandelt, heeft de mogelijkheid om in één van de dorpen onderweg te pauzeren. Controleer wel de openingstijden, want het zijn vaak maar kleine dorpjes.

Wie een overnachting boekt in Kloster Steinfeld, mag in de refter samen met de nonnen en paters genieten van het buffet. Niet duur, uitgebreid en erg lekker. En vergeet ook zeker niet het eigen kloosterbier te proeven!

Tip: neem altijd cashgeld mee, want lang niet alle restaurants in deze regio hebben een pin-automaat.

Klosterbier van Kloster Steinfeld
De refter voor diner en ontbijt
Slapen in Kloster Steinfeld

Alhoewel de route van de Eifelsteig duidelijk gemarkeerd is, vind ik een routeboekje toch van toegevoegde waarde.
Niet alleen de route is omschreven, maar ook zaken als hoogteverschillen en waar bijvoorbeeld dorpjes liggen. Zeker in de voorbereiding van een lange wandeldag is het goed om te weten wat je staat te wachten. En of je bijvoorbeeld zelf een lunchpakketje moet meenemen of dat er leuke mogelijkheden zijn om onderweg te eten.