Artikelfoto van Jonathan Vandevoorde www.eenbergwerk.nl
Het derde deel van deze winterwandeling speelt zich af in Bezau, Bizau en op de Niedere Höhe en Baumgarten. Over lopen als een eend op sneeuwschoenen, Apfelstrudel in een Biohotel en een Kuschelhotel.
Lees hier het eerste deel over deze winterwandeling: Culinair wandelen in Vorarlberg
Lees hier het tweede deel over deze winterwandeling: Wiebelen met der Burgermeister

Uitzicht vanaf Niedere Höhe.

Uitzicht vanaf Niedere Höhe.

Best day of my life!

‘It’s gonna be the best day of my life!’ klinkt het op het radio in de auto op weg naar de gondelbaan van Bezau. Het blijkt dat de zanger van het nummer weet wat ons plan voor de dag is, want hij heeft behoorlijk gelijk.
De gondel zoeft naar boven, gevuld met mannen met gigantische rugzakken. De top van deze berg is namelijk een populair vertrekpunt voor paragliders. In de ochtend maken zij proefvluchten en testen ze de wind en thermiek, om in de middag met grote getalen door de lucht te blijven zweven. Vanuit dit vertrekpunt voor paragliders loopt een uitgestrekt pad voor wandelaars richting Niedere Höhe. Prima geschikt voor een wandeling op sneeuwschoenen.

Seilbahn Bezau brengt ons naar Baumgarten en Niedere Höhe.

Seilbahn Bezau brengt ons naar Baumgarten en Niedere Höhe.

Donald Ducken

‘Lopen met sneeuwschoenen doe je als een eend, brede passen, zodat je jezelf niet bezeerd aan de ijzers. Probeer te ploffen in de sneeuw, door de knieen.’ legt reisgenoot Jonathan uit. Het pad naar Niedere Höhe is nog onaangetast, vol verse poedersneeuw. Alleen de sporen van sneeuwhazen en gemzen verraden de aanwezigheid van meer leven op deze bergkam. ‘Bzzzt, bzzzt, bzzzt…’ doen onze mobieltjes. ‘Welkom in Duitsland, welkom in Oostenrijk, welkom in Zwitserland, nee, toch welkom in Oostenrijk.’ Deze bergkam bevindt zich tussen genoemde landen en ergens in de verte ligt ook nog Lichtenstein. Afhankelijk van de richting waarin je kijkt, zie je het betreffende land liggen.

Sneeuwschoenwandelen door de verse sneeuw.

Sneeuwschoenwandelen door de verse sneeuw.


Regelmatig staan er bordjes op de bergkam die de route over de Panoramaweg aangeven. Omdat het vannacht gesneeuwd heeft, is het totaal onduidelijk waar het pad precies loopt. Met de sneeuwschoenen ontwerpen we zelf een route tussen de bomen door, richting een huisje, waarschijnlijk een jagershut. Daar zit een wandelaarster van de zon te genieten: ‘Volg het pad waar ik vandaan ben gekomen, dan kom je vanzelf weer bij de gondel uit. Let wel op dat je niet naar rechts gaat, want daar heb je een steile afgrond met overhangende sneeuw. Als je niet oplet, verdwijn je zo in de diepte.’
Uitzicht vanaf de Panoramaweg.

Uitzicht vanaf de Panoramaweg.

Bio-Apfelstrudel

Een sneeuwwandeling maakt hongerig. Een honger die in Oostenrijk vaakt gestild wordt met Apfelstrudel. Wie op zoek is naar de beste Apfelstrudel met ijs in het Bregenzerwald, zal in Biohotel Der Schwanen in Bizau uitkomen. Eigenaresse Antonia Moosbrugger legt uit: ‘Wij zijn 100% bio, dat betekent dat we alleen met biologische producten werken. Om dit een biohotel te mogen noemen, werken we alleen met gecertificeerde leveranciers en worden we regelmatig gecontroleerd’. In de regio Vorarlberg zijn slechts twee Biohotels. Heel Oostenrijk telt 30 stuks. Er is een vereniging voor Biohotels, met leden uit Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Deze verening controleert haar leden niet alleen op het gebruik van biologische producten, maar ook op CO2-uitstoot en energieverbruik. Met zonnepanelen en een warmte-terugleverinstallatie voldoet Antonia met haar hotel ook aan deze eisen.

De beste Apfelstrudel van Vorarlberg!

De beste Apfelstrudel van Vorarlberg!

Kuschelen

Na deze Apfelstrudel gaat de tocht terug naar Bezau. Bij een klein dorpje, verwacht je ook een klein kerkje. De mensen in Bezau dachten daar vroeger anders over, dus staat hier een behoorlijk groot exemplaar. Binnen vallen de gekleurde schilderingen op het plafond op. De felle kleuren en de grootte trekken het oog direct omhoog. De zon schijnt naar binnen via de glas-in-lood-ramen en de openstaande deur en dit maakt het een lichte, maar warme kerk.

Schilderingen op het plafond van de kerk in Bezau.

Schilderingen op het plafond van de kerk in Bezau.


Eenmaal buiten valt het oog direct op een gebouw met een witte gevel en mintgroene luikjes. Kuschelhotel Gams staat op de muur, waarbij de vraag blijft wat een knuffelhotel is. Binnen brengt een ober duidelijkheid: ‘Dit hotel is voor stellen. Kinderen zijn niet toegestaan. Stellen die de liefde willen vieren, die willen knuffelen, zijn hier welkom. We bieden een wellness, reinigingsrituelen en mensen kunnen bijvoorbeeld een chocoladepeeling reserveren. Alles staat in het teken van de romantiek.’ Van buiten traditioneel, van binnen een barokthema, het neigt naar kitsch. Bij de receptie staan potten met snoep en bij de lijsten met te huren films, staat een popcornmachine. Enigszins verbaasd staan we even later weer buiten. Niet wat je verwacht in een klein Oostenrijks dorp.
De muren van Kuschelhotel Gams.

De muren van Kuschelhotel Gams.


Brezau heeft meer hotels te bieden dan Kuschelhotel Gams. Zo overnachten wij in Hotel Post. Binnenkort een blog over dit hotel, met fruit, met warm en zout water en met 8000 wijnflessen.