De vurige liefde voor Dresden

Onbekend maakt onbemind, zeggen ze wel eens. Geheel onterecht, in het geval van de stad Dresden. ‘Dat is toch die stad die in de Tweede Wereldoorlog met brandbommen vernietigd is?’ zeggen mensen als ik vertel dat ik naar Dresden ga. Dat klopt en wekt de verwachting dat Dresden alleen uit moderne nieuwbouw bestaat. Niets is minder waar!

Altstadt Dresden
Altstadt muurschildering Dresden
Het centrum van Dresden
Altstadt toren Dresden

Eerst even wat geschiedenis en achtergrond. Dresden, gelegen in Oost-Duitsland aan de rivier de Elbe. Het valt onder de regio Saksen en August de Sterke maakte het tot een bruisende stad. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog gooiden de Britten en Amerikanen brandbommen op de stad, wat een vuurstorm veroorzaakte en het einde betekende voor 75.000 woningen en 25.000 levens. Na de oorlog wilden de communisten niets meer terug van weleer en sloopten alle historische gebouwen. Erg bekend is de Frauenkirche waar na de vuurzee in 1945 nog een enkele muur van overeind stond. Gelukkig betekende de val van de Muur een verandering in het stadsbeleid en werden historische gebouwen, zoals de Frauenkirche, weer in ere hersteld.

De heropgebouwde Frauenkirche.

Als een ekster…

Een kennismaking met Dresden begint in de Altstadt. Wanneer je van de parkeerplaats naar het Residenzschloss wandelt, passeer je het ene na het andere prachtige, barokke gebouw. Verrassend, want dat verwacht je niet in een stad die vanaf de jaren 60 pas weer opgebouwd is. Het Residenzschloss is een paleis uit de 13de eeuw dat in de loop der jaren bijna twee keer compleet vernietigd werd. In 1701 woedde er een grote brand en tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef er niet heel veel over van dit prachtige gebouw. Waar vroeger vorsten en koningen verbleven, biedt het paleis nu plaats aan kunst.

De binnenplaats van het Residenzschloss.
Een tweede binnenplaats van het Residenzschloss.
Statige hallen in het Residenzschloss.

Wanneer je binnen loopt, wordt je overspoeld door blinkend goud en zilver, ivoor en andere bijzondere materialen. Dit alles verwerkt in enorm gedetailleerde werken, het ene ieniemienie klein en het andere levensgroot. Gouden draken die je aankijken alsof ze zo tot leven kunnen komen, een schaakbord met bijzondere houtsoorten en ivoor of een voorstelling van een huis waar grote drukte heerst, overal lopen mensen, uitgevoerd in miniatuur zilver en goud. Je voelt je als een ekster aangetrokken door al dat moois dat blinkt. Ook zijn er ruimtes met kleding uit vroeger tijden, levensgrote ridders op paard in harnas en ontelbare zwaarden. Blikvanger is een groene 41-karaats diamant, verwerkt in een stuk met andere diamanten. Uiteraard heeft dit stuk van onschatbare waarde een eigen kamer met bewaking.

Een grote collectie wapens uit de riddertijd.
Miniaturen in het Residenzschloss.
Kleding uit oude tijden.
Een van de zalen van het Residenzschloss.
Miniaturen in het Residenzschloss.
Kunstcollectie in het Residenzschloss.
Levensgrote ridders en paarden.

Als een vogel…

Tweehonderd en twintig treden telt de trap naar het uitzichtpunt van de Hausmannsturm. Dan heb je een weids uitzicht over de hele stad, door midden gesneden door de Elbe. Je ziet de kastelen en de wijnranken op de oevers van de rivier en vlak voor je neus buigen de mannen op de rand van de Hofkirche naar voren, alsof ze in het diepen willen springen. De bruggen over de Elbe, richting Neustadt. En de barokke gebouwen in de Altstadt, maar ook de pleinen en weidsheid van dit deel van de stad. Het lijkt erop dat ruimte een belangrijk onderdeel was van de nieuwbouwplannen. Veel pleinen, brede straten, weinig hoogbouw, alles voelt open en ademt een soort rust uit.

Uitzicht over de Elbe.
Uitzicht over de Altstadt.

Symbool van Dresden

Ook de Frauenkirche is te zien vanaf de toren. Tijdens de oorlog waren er zo’n 300 inwoners van de stad gevlucht naar de crypte van de kerk. Gebouwd op zandstenen pilaren hield de kerk eerst stand. Een dag na de bombardementen, nadat de gevluchte mensen de crypte hadden verlaten, zijn de pilaren roodgloeiend en bereiken zelfs een temperatuur van 1000 graden Celcius. Uiteindelijk stort het geheel in elkaar. Vijfenveertig jaar lang vormt de berg zwartgeblakerde stenen een herinnering aan de oorlog. In de jaren negentig begint de heropbouw en in 2005 is de opening van de ‘nieuwe’ Frauenkirche.

Als eenzaam opstaande muur of als herbouwde kerk, de Frauenkirche vormt het beeld van Dresden. Tegenwoordig is de kerk dan ook een mierenhoop van toeristen. Een ronde ruimte met veel lichtgekleurd marmer doet de zwartgeblakerde stenen van buiten vergeten. Schilderingen met veel lichte pastelkleuren zoals mintgroen vormen het beeld binnen. Er is een aparte ruimte voor mensen die even de stilte zoeken, zonder de fotograferende meute. Tien minuten zijn genoeg om de kerk te bezoeken, maar dit doet niets af aan de impact die dit monument heeft.

De Frauenkirche in Dresden.
Het altaar van de Frauenkirche.

De geheimen van de Zwinger

Een ander gezichtsbepalend stukje Dresden is de Zwinger. Dit paleizencomplex heeft verschillende poorten die toegang geven tot de binnenplaats. Neem even tijd om alles in je op te nemen. De beelden van engelen die bij binnenkomst je opwachten, de details in de trappen, fonteinen en waterwerken in de muur. Je oog wordt direct naar een van de andere poorten getrokken. Bovenop staat namelijk een gigantische kroon. Wanneer je naar de achterzijde van de binnenplaats loopt, de trappen omhoog gaat, ontdek je een verstopt stukje Zwinger. Een koele lucht stroomt je tegemoet, je hoort water kletteren. Het Nymphenbad bevindt zich in een aparte hoek van het complex. Is het een fontein of meer een compleet waterwerk? Jij mag het zeggen!

De grootste ingang van het Zwinger.
In ieder deel is een ander museum gevestigd.
Prachtige details zie je overal.
Het is een erg groot complex.
Fontein of compleet waterwerk? Een gedeelte ervan.
Poorten met veel pracht en praal.
Aan een zijde loopt er een gracht langs het Zwinger.
Fonteinen ontbreken uiteraard niet.
Kijk ook af en toe omhoog.
Een wandeling door het park.

Binnenin bevinden zich verschillende musea, zoals het porseleinmuseum, een deel met wiskundige instrumenten en een museum over dierkunde. Bezoeken vooral de Gemäldegalerie Alte Meister. Enorme kamers van het paleis gevuld met voornamelijk schilderingen van de grote meesters. Je ziet werken van Frans Hals, Rubens en ontelbare andere meesters uit de 15de tot de 18de eeuw. Opvallend veel Nederlandse en Vlaamse schilders zijn vertegenwoordigd. Naast schilderijen zijn er ook beeldhouwwerken te zien. Zoals een interessant deel over de Medici kapel van Michelangelo. Een museum waar je met gemak een middag verdwaalt.

Alte Meister
Kamers vol schilderijen van de oude meesters.
Het deel over de Medici Kapel.
Heel veel beeldhouwwerken.

Flaneren in Neustadt

Mocht je hoofd vol zijn na al die musea, wandel dan over de Carolabrücke naar Neustadt. Je wordt welkom geheten door een gouden versie van August de Sterke te paard. Wandel over de brede klinkerstraten met grote bomen aan weerzijden. En duik af en toe een hofje in. Verschillende hofjes zijn niet alleen kleine tuintjes, maar bevatten bijzondere kunst. Of vormen het terras van lekkere, kleine restaurantjes. Neustadt is erg geschikt voor warme zomeravonden, flanerend met een ijsje in de hand. Geniet van de gezelligheid van de Dresdenaren en verwonder je over de artistieke vrijheid in de Kunsthofpassage.

Brede, beklinkerde straten in Neustadt.
Een ‘oude’ toren in de ‘nieuwe’ stad.
Groene binnenhofjes in Neustadt.
Een autovrije straat bevordert het flaneer-geluk!

Werelderfgoed-water

Dresden is de vierde stad van Duitsland met slechts een half miljoen inwoners in de stad zelf. Verschillende dorpen op de oevers van Elbe zijn in de loop der jaren bij de stad gevoegd en dat maakt dat de stad qua grootte meetelt in Duitsland. Een boottochtje met een van de tandradboten is zeker een aanrader. Op de boot zelf kun je de stoommachine zien draaien en puffen. Op je gemakje tuf je langs de onbebouwde oevers van de Elbe. Die ideaal zijn om te hardlopen of fietsen. De Elbe stroomt vanuit het Reuzengebergte in Tsjechië via Dresden richting het noorden van Duitsland naar de stad Hamburg.

Onder historische bruggen door.
Kasteel op de oever van de Elbe.
De Altstadt komt weer in zicht.
Met een tandradboot over de Elbe.
De Elbe deelt Dresden in twee.

Ooit was het Elbedal bij Dresden Unesco Werelderfgoed. Slechts vijf jaar mocht het gebied de titel dragen, totdat er een nieuwe brug werd gebouwd in 2009  en de Unesco het dal weer van de lijst verwijderde. Buiten de brug is er weinig veranderd en je snapt waarom het Elbedal op de lijst heeft gestaan. Je ziet de wijnranken op de hogere delen van de oevers, de drie kastelen en de oude bakstenen waterkrachtcentrale. En een blauwe, metalen brug: Blauwes Wunder. Eigenlijk was deze brug groen, maar de zon trok al het geel uit de verf en nu is de brug dus blauw. De enige brug in Dresden die overeind bleeft tijdens de Tweede Wereldoorlog omdat een aantal inwoners de draden naar het springstof doorknipten.

Blaues Wunder is niet meer groen.
Terwijl de zon onder gaat…
Wijnranken op de oever van de Elbe.

Verliefd en verloofd!

Dresden is zeker niet een hele bekende Duitse stad. Maar het is absoluut de moeite waard om je onder te dompelen in het dorpse gevoel van de stad. De ongedwongenheid, de ruimtelijkheid en de pracht en praal. Bereid je voor op een vurige liefde met de stad!

beeld Residenzschloss
Diamant Residenzschloss
Altstadt Dresden

Algemeen

Tourismus Dresden geeft tips over doen, eten en drinken en overnachten in deze bijzondere stad.

Ga je met kinderen naar Dresden, lees dan zeker de blog Dresden met kinderen: top 21 bezienswaardigheden van Reiskoe. Joep Muts neemt je mee naar de leukste plekjes en activiteiten die ook leuk zijn om met de kids te doen.

Een citytrip Dresden is heel makkelijk te combineren met een bezoek aan de stad Leipzig die op steenworp afstand ligt.
Janna Kamphof van Duitsland Actief schreef de blog Een actieve stedentrip in Leipzig: bijzondere (outdoor)-tips met de leukste ervaringen die je in deze Duitse buurstad van Dresden kunt opdoen.

Overnachten

Het Radisson Blu Hotel in Radebeul ligt op ongeveer 8 kilometer van het stadscentrum van Dresden. Het is een groot complex met erg uitgebreide wellnessfaciliteiten. Je staat zo in het centrum van de stad, maar neem ook vooral de tijd om jezelf te laten verwennen met een facial, een massage of een rondje sauna. Wil je aan je conditie werken? Trek dan baantjes in het grote binnenbad.
Kortweg, dit hotel is een aanrader vanwege de fijne bedden, de uitgebreide wellness en het heerlijke ontbijt.

Lunch bij Sophienkeller.

Wist je dat je op de tandradboten ook kunt lunchen? Kijk op de website van Sächsische Dampfschifffahrt voor de mogelijkheden. De ‘Stadfahrt zu Wasser’ gaat heen en terug over hetzelfde stuk Elbe, waardoor je ruim de tijd hebt om alles te zien en ondertussen ook te genieten van een gepofte aardappel, een schnitzel of een ijscoupe.

Het Radisson Blu Hotel in Radebeul

Eten

Dresden kent zo enorm veel leuke zaakjes, dus struin door de stad en stap zomaar ergens binnen. Zeker in Neustadt wemelt het van de kleine restaurant en dat zijn stuk voor stuk pareltjes.

Een aanrader in Altstadt, niet alleen vanwege het eten, maar ook vanwege de inrichting is Sophienkeller in het centrum, tegenover een van de poorten van de Zwinger. De gewelfde ruimtes van het restaurant brengen je terug naar de baroktijd van August de Sterke. Vaten als stoelen, robuuste stenen muren en een gepaste aankleding zetten je zo in het Saksen van vroeger.

Lunch op de tandradboot.

Doen

Neem de Hop-on, Hof-off bus en ontdek delen van de stad, waar je te voet niet snel zal komen. Zo zie je bijvoorbeeld een gedeelte dat niet verwoest is door de vuurzee in de Tweede Wereldoorlog met prachtige, typische Duitsen panden. Je komt ook langs de ultamoderne fabriek van Volkswagen, die bijna helemaal uit glas is gemaakt en waar je dus de karkassen van de auto’s die nog opgebouwd moeten worden, ziet staan. Ook kun je uitstappen bij Pfunds Molkerei, een druk betegelde melkwinkel om lekkere kaasjes te proeven in een bijzondere ruimte.

Dit reisverhaal is tot stand gekomen met dank aan Tourismus Dresden. Dit heeft echter geen invloed op de inhoud en objectiviteit van dit verhaal.

Een door de oorlog ongeschonden deel van Dresden.