Volg het pad van het witte goud

In 2018 werd het Tsjechische deel van de Goldsteig opengesteld, die tot dat moment alleen nog door Duitsland liep. Een aanvulling van zo’n zeshonderd kilometer aan wandelpaden, grotendeels door het nationaal park Šumava. De Goldsteig is gebaseerd op de oude handelsroute vanuit Passau in Duitsland, waarover vooral zout vervoerd werd.

Tekst & foto’s Judith van Bilsen

Ik ben nog maar net in Tsjechië aangekomen en een busje brengt mij alweer naar Duits grondgebied, naar het plaatsje Bischofsreut om precies te zijn. Wie het Tsjechische deel van de Duits-Tsjechische Goldsteig van zuid naar noord wil wandelen, neemt deze plek als startpunt. Het dorp zelf stelt weinig voor, maar ligt nog geen kilometer van de Tsjechische grens en vlak bij het drielandenpunt met Oostenrijk. Terwijl er wat natte sneeuwvlokken neerdalen, lopen gids Vojen Smišek en ik het dorp uit, de natuur in. Vojen grijpt een appel van een boom langs de weg en neemt een hap. “Je moet bedenken dat het toerisme bij ons nog enorm jong is. Dit gebied was tot zo’n dertig jaar geleden een soort niemandsland…

[….]

Rampgebied

Soms komen we andere wandelaars en fietsers tegen. En alweer krijg ik het gevoel dat ik in een sprookje zit: er komt ons een meisje tegemoet met een mand vol vers geplukte paddenstoelen. Waar de omgeving tot nu toe vooral had bestaan uit stukken bos en weiden met koeien, verandert nu langzaam ons uitzicht. Vojen legt uit: “Dit is het bos van de dode bomen. Hier staan allemaal sparren die aangevreten zijn door de pijnboomkever. De Tsjechische overheid heeft besloten om alles zo te laten. Het is de enige plek in het land waar je zoiets ziet.” Een enorm gebied met alleen maar kale stammen ligt voor ons. Het voelt als een soort nucleair rampgebied …

Verder lezen?
Dat kan! Deze reportage staat in Wandelmagazine 2019-3 en die bestel je hier.

Gids Vojen onderweg.
Bucina in het ochtendlicht
Tsjechische uitzichten