Liefde en de enige echte stad van Drenthe: Pieterpad etappe 7

Sleen – Coevorden

Nadat de bus ons net buiten Sleen heeft afgezet om Pieterpad etappe 7 te wandelen, kijken we even beduusd om ons heen. Het begint langzaam te druppelen op deze verlaten plek. Snel lopen we richting kerk, waar we op zoek gaan naar de ‘Pieterpadfliepjes’, zoals wij die noemen. Veel tijd nemen we niet om Sleen te bezichtigen want het stenenpatroon op straat glinstert inmiddels van de nattigheid. Direct buiten het dorp gaat de route over een smal zandpad langs een akker. We proberen nog of we kunnen schuilen tussen de bomen in de houtwal aan de andere zijde van het pad, maar tevergeefs.

Het centrum van Sleen is erg groen.
Een weids uitzicht.
De statige panden in Sleen.

Wanneer het pad overgaat in verharde weg, doen de weidsheid en de graslanden weer aan Groningen denken. Als we uiteindelijk bij de Verlengde Hoogeveensche Vaart uitkomen, lopen we dan aan de ene kant van de oever en dan aan de andere kant. Op zoek naar een warme kop koffie zijn we blij als we een camping zien liggen. We lopen het terrein op en links ligt een klein houten hokje met kapotte ruit dat voor receptie moet doorgaan. Dit beeld zet zich voort, overal ligt rommel, alles ziet er verlaten, kapot en verloederd uit.

Het pad tussen akker en houtwal.

Wat een beetje liefde kan doen…

Teleurgesteld lopen we verder. Onderweg lunchen is niet heel handig aangezien de regen nog steeds zijn best doet om ons weg te spoelen. Tussen een aantal boerderijen door, slingert de weg langzaam richting buurtschap Den Hool. Alles ziet er verlaten en somber uit. We passeren Bed & Breakfast De Kastanjehoeve, ook gesloten. Wandelgenoot Helène kijkt me aan… ‘Zullen we gewoon aanbellen?’ Een wijs besluit want met een stralende glimlach opent de eigenaresse speciaal voor ons de theeschenkerij van deze historische boerenhoeve! Eigenlijk zijn ze gesloten, maar met alle liefde worden wij, verzopen katten, vertroeteld totdat we het weer warm hebben en droog zijn.

Opwarmen met een heerlijke kop thee.
In de theeschenkerij van De Kastanjehoeve.

Wanneer we vol vertrouwen door de groene, houten deuren naar buiten stappen, prikt er een voorzichtig zonnetje door de wolken. Vol energie stappen we verder door buurtschappen De Haar en Dalerveen, die een iets minder verlaten indruk maken dan het voorgaande stuk. Hier ligt ook een kleine Joodse begraafplaats en even verder ligt en kunstwerk. Vanaf dit kunstwerk is het zaak om een schelpenpad te volgen, wat verbazend is, aangezien we inmiddels toch ver van zee zijn. Dit is het mooiste deel van de route, slingerend langs het Drostendiep, over bruggetjes en door de natuur.

Het kunstwerk bij De Haar.

Enige echt stad van Drenthe

Inmiddels zijn we bijna in Coevorden aangekomen. Na een stuk over een fietspad, lijken we het stadje binnen te gaan, maar de route verrast nog een keer. Langs een snelweg, lopen we over de oever van het Drostendiep. Het is een intensief stukje wandelen, want door de flinke regenval van de afgelopen tijd, is de oever tot een zompig geheel geworden en zakken we iedere stap tot onze enkels in de modder. Dat kan de pret niet drukken, want de zon schijnt! Eenmaal in Coevorden aangekomen, loopt de route door een rustig park met een soort vijver in het patroon van de vestingstad.

Het park in Coevorden.

Niet te missen is de Watertoren van Coevorden en even later staan we oog in oog met een kasteel, het voormalig slot van Coevorden. Het is rustig in het centrum van Coevorden, maar voor het eerst sinds ons verblijf voelen we waarom Coevorden de enige echte stad van Drenthe is. De voorzijde van de Rijks HBS straalt statigheid uit en meer gebouwen doen dat. Het is langzaamaan donker en inmiddels plenst de regen weer uit de wolken, dus we verruilen de verlaten, natte straten voor het warme haardvuur van Hotel Talens.

De watertoren van Coevorden.
Het kasteel van Coevorden op de achtergrond.

Algemene informatie:

Pieterpad etappe 7 van Sleen naar Coevorden.
Deze etappe is 21 km lang op papier. Onze teller komt op ruim 26 km uit, terwijl er geen omleidingen waren of andere oorzaken voor deze langere afstand. Inclusief korte stops en fotomomenten hebben we hier ongeveer 6 uur over gelopen.
Meer informatie over het Pieterpad vind je op www.pieterpad.nl.
En op de speciale Pieterpadpagina op deze website.

Hoe kom je er?
Etappe 7: om vanuit Coevorden in Sleen te komen met het openbaar, dien je eerst de trein naar Emmen te nemen. Deze rijdt ieder uur. In Emmen neem je vervolgens Qbuzz nummer 21 richting Assen. De busrit naar Sleen duurt ongeveer een kwartier.

Eten en drinken?
Zie hieronder.

Slapen?
In Coevorden hebben we overnacht in Hotel Talens. Dit hotel vlakbij het station van Coevorden en heeft eigen, gratis parkeerplaatsen. Zij bieden een Pieterpadarrangement aan met daarin een overnachting met ontbijt, 3-gangen diner bij aankomst en een lunchpakketje. Dit 3-gangen menu is geen keuzemenu, maar een menu van de dag bestaande uit soep, een hoofdgerecht en een nagerecht. Dit arrangement is zeker waar voor je geld!

Het hoofdgerecht van het Pieterpadmenu.

Samen het Pieterpad wandelen?

Met mijn wandelbedrijf Vita Walking ga ik regelmatig aan de wandel op het Pieterpad.
Zowel in losse wandelingen als in de vorm van verzorgde wandelreizen.

Banner Vita Walking algemeen